Wat kost een babyuitvaart?

Een kinderuitvaart of babyuitvaart. Dat is een onderwerp waar we liever niet over nadenken. Een uitvaart voor volwassenen is al confronterend, maar de uitvaart van een kind roept toch ook heftige emoties op. Die ontlopen we liever, want het voelt zo zwaar en oneerlijk. Toch zijn er veel ouders die afscheid moeten nemen van hun geliefde kindje en het kindje moeten begraven. Wat een moeilijke weg moeten zij gaan! En wat naar, dat je op zo’n tijd ook moet denken aan de praktische dingen! Waar moet je eigenlijk rekening mee houden bij een babyuitvaart? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Vóór 24 weken zwangerschap

Baby’s die tijdens de zwangerschap overlijden, voor 24 weken, worden meestal in besloten kring (vaak alleen het eigen gezin) begraven. Dat kan zijn in eigen tuin of op een plekje die voor het gezin speciaal voelt. Omdat er dan geen begrafenisondernemer bij betrokken is, kunnen de kosten laag blijven. In veel gevallen begraven ouders hun kindje in een klein bakje of doosje, maar anderen kiezen ook voor een opbaarmandje of kistje. Die verschillen qua prijs. Als ouders kiezen voor de watermethode, vóór de begrafenis, komen er nog kosten bij, van het huren of kopen van de producten. Op deze manier blijven de kosten rond de tweehonderd euro. Voor kindjes die voor de 24 weken zijn overleden, is er geen plicht om aangifte te doen van de uitvaart.

Al is je kindje klein, het mogelijk om een begrafenisondernemer in te schakelen voor de babyuitvaart. In de Neder-Betuwe is het sinds kort mogelijk om je kindje te begraven op de foetushof; speciaal voor baby’s onder de 24 weken. In samenwerking met een begrafenisondernemer kunnen de kosten oplopen tot rond de duizend euro.

Na 24 weken zwangerschap

Als een baby overlijdt bij 24 weken zwangerschap of meer, dan is men verplicht om aangifte te doen van overlijden en moet er een babyuitvaart worden verzorgd. Een begrafenisondernemer kan de ouders (en de rest van het gezin) steunen in deze moeilijke tijd en ook helpen met keuzes maken. Zo staat het gezin er niet alleen voor. 

Naarmate een baby ouder wordt, worden de kosten van een babyuitvaart vaak ook hoger. Het kistje moet groter zijn (en dus vaak ook duurder), de kosten van het graf komen erbij, het grafmonument, de service van de begrafenisondernemer, eventueel bloemen, koffie en thee voor de mensen die afscheid komen nemen, kaartjes versturen, of een advertentie plaatsen. Natuurlijk kunnen ouders zelf kiezen wat ze fijn vinden. Zo kan een begrafenis ook in stilte gebeuren, zonder verdere familie, vrienden en kennissen erbij. Geen koffie en thee, geen condoleance. Die keuze ligt bij de ouders.

Bij een uitvaart van een baby of kind ná 24 weken zwangerschap kunnen de kosten wel oplopen tot tussen de vier- en tienduizend euro. 

Uitvaartverzekering

Een babyuitvaart kan dus best wel veel geld kosten en niet iedereen kan het betalen. Daarom kiezen mensen er soms ook voor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Kinderen worden daarin gratis meeverzekerd. Op deze manier betaal je maandelijks een paar euro, zodat het op het moment van de uitvaart zelf niet zo’n hoog bedrag is. 

Wat een moeilijk onderwerp…en wat moeilijk en verdrietig moet het zijn om bezig te moeten zijn met een babyuitvaart, terwijl je rouwt om het verlies van je kindje en zelf tijd en ruimte nodig hebt om afscheid te nemen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven